Hladnoprešani sokovi postali su popularan izbor za sve koji žele prirodan i zdrav način unosa vitamina i minerala. No, iako su puni benefita, često su meta zabluda i negativnih komentara.
Razjasnimo neke od najčešćih!
1. “Hladnoprešani sokovi nemaju vlakna i nisu zdravi” Istina je da se u procesu cijeđenja uklanja većina vlakana, ali to ne znači da sok nije nutritivno bogat. Naprotiv, tijelo brže apsorbira vitamine i minerale, što pomaže u detoksikaciji i jačanju imuniteta.
2. “To je samo skupi trend” Kvalitetni hladnoprešani sokovi proizvode se od svježeg voća i povrća bez dodataka i konzervansa, što opravdava njihovu cijenu. Industrijski sokovi puni su šećera i aditiva, dok hladnoprešani nude čisti, prirodni okus i hranjive tvari.
3. “Bolje je jesti cijelo voće i povrće” Iako je konzumacija cjelovitog voća korisna zbog vlakana, sokovi omogućuju unos većih količina hranjivih tvari u kratkom vremenu. Idealni su za one koji ne konzumiraju dovoljno povrća.
4. “Sokovi su puni šećera i debljaju” Prirodni šećeri iz voća nisu isto što i rafinirani šećeri. Kada se sok pravilno balansira s povrćem, izbjegava se prekomjerni unos fruktoze i omogućuje stabilna razina energije bez naglih skokova šećera u krvi.
Zaključak? Hladnoprešani sokovi su odličan dodatak prehrani ako ih konzumiramo svjesno i u kombinaciji s uravnoteženom prehranom!